maanantai 16. maaliskuuta 2020

Vinkkejä kännykällä kuvaamiseen?

Hyviä kuvia puhelimen kameralla


Tietolähteet kuvien ottoon:
Apuruudukko pitää horisontaalin suorassa ja auttaa sommittelussa. Esimerkiksi maisema kuvauksessa vakaus tai asetelman harmonisuus saattaa olla pienestä kiinni. Kuvaamisen avuksi suositellaan ottamaan kuvausnäkymään aseteltava ruudukko, joka ei näy lopputuloksessa.

Android: kameran kuvaustila - pyyhkäise vasemmalle - kameran ruudukko
Iphone: puhelimen asetukset - kamera - ruudukko

Sarjakuvauksella voit hyödyntää tilanteissa jotka ovat nopeasti ohi: Sarjakuvauksella et menetä sekunttiakaan. 
Sarjakuvaus käynnistyy kun pidät kuvausnappia pohjassa pitkään. Näin kamera laukoo kymmeniä kuvia kerralla.

Android puhelimissa joutuu kytkemään erikseen sarjakuvauksen päälle.

Valoitus kun napautat ruutua kuvattaessasi sitä osaa jonka valoitusta haluat muokata. Jos valoituksen säätö on käytössä muutos näkyy välittömästi. Siirtämällä sormeasi aurinko kuvakkeeseen päälle saat mahdollisesti liukusäätimen, jonka avulla voit itse päättä valoituksen.

Salaman käyttö: Unohda salaman käyttö ja keskity muihin valon lähteisiin!
Luonnonvalo on paras valo, muttei valitettavasti aina saatavilla. Älä kuitenkaan turvaudu puhelimen salamaan. Salaman valo on kova ja vie tunnelmaa saaden kohteen näyttämään kalpeilta. 
Joten käytä kuvattaessasi luonnonvaloa, ammattimaisia valokuvaukseen tarkoitettuja valoja tai toisen puhelimen taskulamppu ominaisuutta.

HDR-kuvaustila: Jos kuvausalueen sisällä on on suuria kirkkauseroja esimerkiksi taivas on kirjas ja talot ovat tummia varjon peitossa. Näissä tilanteissa ei vain valonmittauksen säätäminen ei auta, silloin vain jompi kumpi kohteista on hyvä.

Avuksi on keksitty HDR-kuvaustila. Se tarkoittaa, että kamera ottaa samasta kohteesta monta kuvaa eri valoituksilla ja lopuksi yhdistää ne yhdeksi kuvaksi.

Android: kameran kuvaustila - pyyhkäise oikealle - HDR 
Iphone: kameran kuvaustila - valmiina ylävalikossa

Puhdista linssi: Puhelin kulkee yleensä taskussa tai laukussa, joten se kerää helposti likaa. Joten on hyvä muistaa ennen kuvausta puhdistaa kameran linssi.

Mene lähelle kohdetta: Älä turvaudu kameran zoomi ominaisuuteen, sillä se heikentää kuvan tarkkuuta ja vie kuvasta ammattimaisuutta. Kävele siis itse lähemmäksi.

Arvosta yksinkertaisuutta: Älä yritä tunkea monta asiaa yhteen kuvaan sen sijaan keskity yhteen pääkohteeseen.

Etsi linjoja, muotoja ja kuvioita: Linjoilla saat liikkeen tuntua ja voit johdattaa katsojan huomion linjojen päässä sijaitsevaan kohteeseen. Ota lähikuvia mielenkiintoisista pinnoista. Vangitse kaarevien muotojen hypnoottisuus tai täytä kuva vahvalla kuviolla.

Kuvien muokkaus puhelimella


Tietolähteet kuvien muokkamiseen:

Kuvan suoristaminen eli straighten: Maisemakuvat ovat levottomia jos horisontti on vähänkin vinossa. Kuvan pääsee suoristamaan klikkaamalla suoristus symbolia.

Kontrasti: Kuvasta saa helposti näyttävän näköisen kontrastin avulla, mutta käytä kuitenkin omaa silmääsi paljonko kontrastia käytät.

Värikylläisyys eli saturaatio: Kuinka puhtaina haluat värien näkyvän kuvassa. Mitä pienempi saturaatio on sitä harmaampia värit näkyvät. Saturaatiolla saat kuvasta mustavalkoisen tai kirkkaan värikkään.

Valoitus: Helppo käyttöinen valoituksen muokkauksella saat helposti pimeät kuvaus kohteet kirkkaaksi. Tai kirkkaat valokuvat tummaksi.


VSCO-muokkausohjelma


Kuvan rajaaminen: VSCO sovelluksessa rajaamisen apuna saat apuviivat, jotka helpottavat sommittelua.
Esimerkiksi instagram kuvissa suositellaa 4:5 kuvan kokona, sillä se on suurin kuvakoko instagramin feedissä ja se täyttää koko kuvaruudun

Filtterit: Filttereitä löytyy joko ilmaisia tai maksullisia
Filttereiden tehokkuutta pystyy säätelemään mielensä mukaan kuitenkin pidä ammattimaiset otteet kädessä äläkä tee kuvasta väripommia.
Filttereiden jälkeen perus säädöt kuntoon eli valoitus, kylläisyys yms

Muokkauksen kopiointi: Instagram feediä tehdessä hyvä apu. Voit siirtää vanhan kuvan muokkauksen uuteen kuvaa. Jonka jälkeen tehdä pieniä korjauksia.

Lista hyvistä muokkaus ohjelmista:

  • SNAPSEED, pystyt muokkamaan eri kohteita erikseen. Jos haluat tehdä yksityiskohtaista muokkausta.
  • AFTERLIGHT, kirkkaus, kontrasti ja terävöintiin hyvä sovellus
  • VSCO kattava kokonaisuus


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti