Toiminta digitaalisessa ympäristössä

 

Kopiraittila ammatillinen koulutus


Osaamismerkki/diplomi

Kopiraittilan tekiäoikeus diplomi

Exelin peruskäyttö


Microsoft Excel on taulukkolaskentaohjelma, joka on osa Microsoft Officea. Exeliä moneen tarkoitukseen. Excelin käyttö on yleistynyt yhä useammalla alalla sekä opinnoissa että töiden parissa. 
Ohjelma on suunniteltu toteuttamaan kaikki toimistotyössä tarvittavat laskentaa ja tilastointia vaativat tehtävät. Ohjelmalla on kätevä tehdä taulukoita ja niiden jakaminen Microsoftin pilvipalvelussa on nopeaa ja kätevää. 

Valmiiden pohjien ja mallien avulla käyttäjä voi rakentaa monipuolisia kuvia ja diagrammeja ja liittää ne osaksi muita Office 365 tuotteita, kuten Microsoft Word, Microsoft PowerPoint, Microsoft Sway ja Microsoft Teams.


Itse olen käyttänyt Exeliä sosiaalisen mdian töissä. Exel toimii hyvin seuraaja määrien seurannassa.


Excelin peruskäyttö, osa 1/3

Wordin peruskäyttö


Microsoft Word on Microsoftin kehittämä tekstinkäsittelyohjelma, joka on maailmanlaajuisessa käytössä.  Word on suunniteltu auttamaan luomaan ammattimaisia asiakirjoja. Wordin avulla voit myös järjestää ja kirjoittaa asiakirjoja tehokkaammin. 

Microsoftin Word-tekstinkäsittelyohjelmalla tuotetaan valtavasti erilaisia tiedostoja. Osa Word-asiakirjoista, raporteista, muistioista, ohjeista ym. 

Wordiä käytetään paljon opiskelussa, sekä työpaikoilla. Jokainen meistä kohtaa wordin jossain tilanteissa.

Wordin käyttö

Vakioasettelu


Sekä työ- että yksityiselämässä tarvitaan taitoa kirjoittaa asiakirjoja, joita ovat mm. velka-, kauppa,- ja valtakirja, hakemus, tarjouspyyntö, tarjous, pöytäkirja ja testamentti. Asiakirjan voi laatia alusta loppuun itse tai täyttää valmiille lomakkeelle. Itse laaditun asiakirjan tulee noudattaa asiakirjastandardia eli vakioasettelumallia. Lisäksi asiakirjan pitää olla huolellisesti, selkeällä yleiskielellä kirjoitettu ja tulostettu valkoiselle A4-kokoiselle paperille. Tulostuksen jälkeen asiakirja allekirjoitetaan kuulakärkikynällä.

Vakioasettelu on tärkeä osa Word tiedoston luomista. Vakioasettelun avulla tiedostosta tulee ammattimainen, sekä selkeä lukijalle. 
Powepoint


Microsoft PowerPoint on Microsoftin Microsoft Office -ohjelmistopakettiin kuuluva esitysgrafiikkaohjelma. PowerPoint-esitys muodostuu dioista, jotka voivat sisältää tekstiä, kuvia, ääntä, videoita ja muita osioita. Kuville voidaan määrittää animaatio, ja animaatiossa voi olla myös ääniä. 

Powerpointin perusteet


Powerpointa usein sitä haukutaan, mutta hyvän esityksen tekeminen ei ole työkalusta kiinni. Se vaatii sisällöllistä osaamista, visuaalista harkintaa ja jopa draamantajua. Visuaaliselta kannalta katsottuna esityksissä toistuvat usein samat ongelmat. Powerpointia pystyy harjoittelemaan ja siinä pystyy kehittymään. Muokkaa powerpont-esitys aina aiheeseen sopivaksi ja tee siitä näyttävä.

PowerPoint-esityksen ymmärrettävyys riippuu usein siitä, onko se tehty vain suullisen esityksen tueksi vai itsenäiseksi (kirjalliseksi) esitykseksi. 


MITEN TEHDÄÄN VAIKUTTAVA POWERPOINT ESITYS NOPEASTI [5 KEINOA]Digitaalisen hyvinvoinnin perusteet


Teknologia on keskeinen osa normaalia arkeamme, joten on hyvä tietää miten huolehtia siitä, että teknologian käyttö on hyvän laatuista. Teknologia ei saa määrittää ja vaikuttaa koko elämäämme. Meistä jokaisen pitää osta irtautua esimerkiksi puhelimesta ja keskittyä johonkin muuhun.

Digitaalinen hyvinvointi tarkoittaa sellaisten terveellä pohjalla olevien teknologian käyttötapojen omaksumista, joiden avulla voit nauttia teknologian tuottamista eduista ja pitää teknologian käytön hallinnassa.

Hyvä digitaalinen hyvinvointi alkaa tilanteen ymmärtämisestä, miten ja milloin käytät teknologiaa. On tärkeä määrittää millaisen roolin haluat teknologialle omaan elämääsi. 

Digitaalisuuteen liittyvien ohjeiden mukaan houkuttelevimmat sovellukset kannattaa siirtää laitteen toiselle tai kolmannelle näytölle ja aloitusnäyttö varata tärkeimmille sovelluksille ja työkaluille. Näin et eksy esimerkiksi selailemaan somea kesken koulupäivän eikä koko päivä mene hukkaan.

On myös suositeltavaa että ihmiset kävisivät enemmän fyysisiä keskusteluja kasvotusten. Näin keskusteluista saataisiin enemmän irti. Esimerkiksi työnhaussa astele paikalle mielummin, kuin lähetä sähköposti kiinnostuksesta. 


Onnistu työnhaussa


CV tai saatekirje on usein ensimmäinen tilaisuutesi tehdä vaikutus. Tämän vuoksi on tärkeää, että ne jäävät potentiaalisen työnantajan mieleen. On tärkeää että tekstissä sisältyy keskeisiä asioita. 

CV ja saatekirjeessä on oltava seuraavat tiedot:
 • Yhteistiedot
 • Aiempi työkokemus
 • Tutkinnot
 • Koulutus
 • Motivaatiokirje
Rekrytoijat joutuvat usein käymään läpi kasoittain hakemuksia työnhakijoita karsiessaan. Luo siis itsestäsi luotettava ja aito kuva verkossa. Näin voit herättää kiinnostuksen itseesi.

Työnhaku voi tuntua valtavalta urakalta, mutta oikeanlainen asenne ja oikeat työkalut auttavat hyvässä suorituksessa. 

Saavu työhaastatteluun hyvin valmistuneena, rentona ja perehtyneenä. Näin annat vaikuttavan ja ammattimaisen asenteen haastattelijalle.

Tärkeintä työnhaussa on se, että olet oma itsesi, rento, mutta asiallinen ja näytä kiinnostuksesi työpaikkaan vahvasti!Paranna tuottavuutta töissä


Ajanhallinta on tärkeä taito, joka auttaa ylläpitämään järjestystä, tuottavuutta ja tyytyväisyyttä. Tehtäväluettelon ja eri tehtäviin tarvittavan ajan kirjoittaminen ylös päivittäin on hyvä tapa tehostaa ajanhallintaa. Myös tarkka aikatauluttaminen estää jumiutumista yhteen asiaan. Nopea reagointi sähköpostiviesteihin, lounastauolla työskentely ja delegoimatta jättäminen saattavat vaikuttaa hyviltä ideoilta, mutta tosiasiassa niistä on vain haittaa. Tauot ja ajatusten tasoittaminen auttavat vain mielen hyvinvoinnissa ja esimerkiksi ideoita voi syntyä paljon paremmin. Tutkimusten mukaan useita pieniä taukoja pitävät työntekijät ovat muita tuottavampia – tauolla voi esimerkiksi kävellä, jutella työkavereiden kanssa tai lukea lehtiä. On tärkeä myös rajata päivisin vapaa-aikaa, jonka aikana unohdat työasiat, rentoudut ja palaudut.

Pilvityöskentelystä on monenlaista etua. Tehtävän vuoksi ei tarvitse matkustaa erikseen työpaikalle, ja tehty työ tallennetaan automaattisesti sitä mukaa kuin työskentelet. Myös tehtävät syntyvät nopeammin kun voit tehdä tiimissä yhden "asian kerrallaan". 

Jos työssäsi tuntuu että jumitut asioihin ja deadlineja pukkaa on hyvä käydä läpi työkavereiden kanssa mitä voisi tehdä toisin, jotta kaikki saadaan tehtyä onnistuneesti.Esittele ideoitasi tarinankerronnan ja graafisen suunnittelun keinoin keinoin.Ajatuskartan avulla saat järjestettyä asian yhdelle sivulle eivätkä ne pyöri sekaisin päässäsi. Ajatuskarttaa voi käyttää opiskeltavan asian havainnollistamiseen, asian selkeyttämiseen, muistiinpanojen tekemiseen tai ideointiin. Ajatuskartojen avulla muistiinpanojen tekeminen helpottuu, koska ajatuskartta parantaa asioiden ymmärtämistä ja suuren asiakokonaisuuksien hahmottamista. 

Ajatuskartan teko voi alkaa yksinkertaisesti kirjoittamalla aihe sivun keskelle. Piirrä sitten viivoja pääideasta ulospäin ja lisää jokaisen päähän sana tai kuva. Voit piirtää uusia viivoja jokaisesta uudesta ideasta tai kuvasta ulospäin tai yhdistellä aiempia ideoita viivoilla. 

Storyboardeista on hyötyä paitsi tiimien ja muiden tahojen välisessä yhteydenpidossa, myös suunnitteluprosessin ohjaamisessa. 

Kun suunnittelet esitystä, on muistettava monta asiaa. On muistettava kenelle puhut ja kenelle esitys on suunnattu, mitä haluat tuoda esille ja mikä on esityksen tavoite. Suunnittelu aloitus huolellisesti, sillä se saa tai ei saa ihmiset kuuntelemaan sinua. Esityksen rakennus tarinalliseen muotoon auttaa ihmisiä seuraamaan esitystä. Myös kuvat piristävät dioja ja edesauttaa tarinankerrontaa.

Kun suunnittelet esitystä:
 1. Luo esitykselle rakenne ja suunnittele aloitus
 2. Sisällön rakentaminen   
 3. Visualisointi/editointi
 4. Aikatauluta esityksesi
 5. Suunnittele lopetus Pidä yhteyttä asiakkaisiin mobiililaitteilla


Modiilivideoiden suosio kasvaa koko ajan huimaa vauhtia, joten on järkevää ottaa huomioon mobiililaitteet manosstrategiassa. Millä kaikilla on melkein on mobiililaite ja sosiaalisen median kanavia. Miksi siis ei veisi yrityksen markkinointia sinne missä meistä meilkein jokainen on.

Avainsanat ovat koko hakukoneoptimoinnin ydin, ilman niitä hakukoneet eivät löytäisi relevanttia sisältöä eivätkä verkkosivut voisi kertoa mistä sivulla on kysymys  Toisin sanoen, ilman avainsanoja hakukoneita ei olisi.  Hakukoneiden tarkoitus on helpottaa käyttäjää löytämään mahdollisimman relevantti, hakusanaa vastaava verkkosivu. Mobiililaitteilla haettaessa käytetään yleensä enemmän lyhyitä avainsanoja kuin pitkiä hakulauseita. Valitsemalla oikeat avainsanat saat sivullesi varmasti enemmän kävijöitä. Googlen avainsanojen suunnittelija on paras työkalu tehokkaiden avainsanojen selvittämiseen. Sen avulla voit selvittää, mitkä hakutermit ovat tehokkaimpia mobiililaitteille.

Hyvän mobiilimainoksen on oltava luettava ja selkeä myös kaikkein pienimmän älypuhelimen näytöllä, ja siinä on oltava selvä toimintakehotus. Sen täytyy myös toimia eri mobiililaitteilla. 

Mitä on tärkeä ottaa huomioon mobiilimainonnassa:
 1. Herätä huomio ja erotu
 2. Panosta otsikointiin
 3. Määritä kohderyhmäsi
 4. Ansaitse aikaa. Saa yleisö kiinnostumaan sinusta
 5. Luo mielikuvia
 6. Kiteytä viesti
 7. Vähemmän on enemmän
 8. Toista
 9. Tuo nimesi esiin
 10. Varaa aikaa

Miksi käyttää mobiilimainontaa:
 1. Auttaa yrityksen brändin rakennuksessa
 2. Mobiilimainonta on äärimmäisen tärkeä osa ostopolkua.
 3. Mobiililaite on aina mukana
 4. Toiminalliset ominaisuudet ja vuorovaikutteisuus. Puhelimen ominaisuuksia, kuten kameraa ja pyyhkäisyä, voidaan hyödyntää mainonnassa.
 5. Kohdennusmahdollisuudet. Pystyt helposti selvittämään ja suunnata mainoksia sinun kohderyhmällesi ja mahdollisille ostajille.
 6. Tulet helpommin huomatuksi
 7. Tehokas kuluttajan aktivointi

Useimmat ihmiset haluavat nähdä lyhyitä ja ytimekkäitä videoita, mutta jos esitystapa on todella mielenkiintoinen, katsoja saattaa viihtyä videon parissa pidempäänkin. Kaikki riippuu asiakkaiden tarpeista, joten ennen videon tekemistä kannattaa tutkia, mikä asiakkaita kiinnostaa eniten.  
Yleisölle puhuminen


Esiintymistaidoille on työelämässä koko ajan yhä enemmän käyttöä, sillä vakuuttavat viestijät saavat sanomansa selkeämmin esiin ja ajatuksensa myytyä. Toisilta esiintyminen tuntuu käyttävän kuin luonnostaan, toiset saavat harjoitella tilanteita hieman enemmän ennakkoon. Kuitenkin on tärkeä muistaa, että meidän jokaisen on valmistauduttava aina ennen esitystä hyvin. 

Hyviä vinkkejä esiintymiseen:
 1. Tiivistä ydinsanoma yhteen lauseeseen, mikä on esityksesi tärkein sanoma.
 2. Valmistaudu hyvin.
 3. Rentoudu ennen esitystä. Jännittäminen on luonnollista ja esiintymistilanteissa jopa suotavaa.
 4. Ole innostava. Jos sinua ei kiinnosta esiintyminen voit olla varma että kuuntelijat eivät vaivaudu kuuntelemaan.
 5. Huomioi nonverbaalinen viestintä. Esimerkiksi ilmeisiin, eleisiin, liikkeisiin, tilan käyttöön, katseeseen, vartalon asentoon, puheen tempoon sekä äänenpainoihin.
 6. Kuuntele ja tarkkaile yleisöä
 7. Ota tila haltuun
 8. Ole vaikuttava
 9. Suunnittele tarkasti miten päätät esityksen
 10. Kysy palautetta
Hyvä salasanaHyvään salasanan miettimiseen kannattaa varata hetki aikaa. Salasanojen takana voi kuitenkin sisälttää sinun hyvin henkilökohtaisia asioita. Et varmaan halua että kukaan pääsee sisälle esimerkiksi kuviisi. Nyky maailmassa huijarit keksivät koko ajan helpompia keinoja selvittää salasanoja.

Millainen on hyvä salasana:
 1. Mitä pidempi salasana on, sitä turvallisempi se on
 2. Hyvä salasana on helppo muistaa, mutta vaikea arvata
 3. Kokonainen lause on hyvä salasana
 4. Käytä salasanassasi isoja kirjaimia ja erikoismerkkejä. 
 5. Kirjoitusvirheet, murre. puhekielen ilmaisut ja muu sanojen rikkominen vahventavat salasanaa. 
 6. Tee jokaiseen palveluun oma salasana. 
 7. Panosta tärkeisiin salasanoihin, joita käytät unohtuneiden salasanojen palautukseen, kuten sähköpostin salasanaa. 
 8. Älä koskaan kerro kenellekään salasanojasi
 9. Vaihda salasana säännöllisesti
 10. Kirjoita salasanasi tarvittaessa ylös, mutta säilytä sitä jossain muualla kuin tietokoneen lähettyvillä

VideoSoittolistaEi kommentteja:

Lähetä kommentti